Meme Kanseri Tipleri
Meme Kanseri Tipleri
Meme kanseri farklı tiplerde görülebilir; başladığı bölgeye, köken aldığı meme dokusu hücresine veya tümör karakteristiklerine göre alt tiplere ayrılmıştır. Belli başlı meme kanseri tiplerinden bahsedecek olursak:
Duktal Karsinoma İnsitu
Kanserleşmeye başalayan hücreler süt kanallarının iç tabakasındadır, dışarıya çıkmamıştır. Çok erken kanserdir ve büyük oranda tedavi edilebilir. Evrelemede 0. Evre olarak adlandırılır. Eğer tedavisiz bırakılırsa meme dokusunun içine yayılır ve invaziv kanser gelişir.
İnvaziv Duktal Karsinom
En sık görülen meme kanseri tipidir. Olguların yaklaşık %80’ini oluştururlar. Kanser süt kanalını aşmış ve çevre dokuya yayılmıştır. Tedavi edilmediği takdirde lenf bezlerine ve başka organlara yayılabilir. Herhangi bir yaşta görülebilir fakat hastaların çoğu 55 yaş üzerinde tanı almaktadır.
Genellikle ilk başta belirti vermez, rutin tarama mamografileri sırasında farkedilir. Eğer tarama yapılmıyorsa kitle büyür ve hasta farkeder. Diğer belirtileri: memede ciltte değişiklik, ağrı, kızarıklık, meme başından akıntı, koltuk altında kitle…
İnvaziv Lobüler Karsinom
İkinci en sık görülen meme kanseri tipidir. Süt üreten lobül adı verilen yapılardan başlar kanserşelme ve etraf dokulara yayılır. Genellikle duktal karsinoma göre daha ileri yaşlarda görülür. Bazı araştırmalara göre menapozdan sonra kullanılan hormon tedavileri lobüler karsinomu artırmaktadır.
İnflamatuar Meme Kanseri
Agresif seyirli ve nadir görülen bir meme kanseridir. Tüm meme kanserlerinin %’inden azını oluşturur. Meme cildinde kızarıklık ve ısı artışı ile belirti verir. Belirtiler günler içinde artar ve hızlı yayılır. Günümüzdeki tedavi olanakları sayesinde tedavisi mümkündür. Önemli olan hemen farkedilip kanser olabileceği akla gelmeli ve meme iltihabı zannedilip gereksiz antibiyotik tedavisi verilmemelidir.