Metastatik Meme Kanseri
Metastatik kanser bir kanserin köken aldığı organdan başka bir organa yayılması demektir. Evre IV olarak da adlandırılmaktadır.
Kanserli hücreler meme dokusundan kan ve lenf kanalları ile vücudun başka erlerine göç ederler ve yerleştikleri yerde çoğalırlar.
Meme kanserinden tedaviden yıllar sonra bile uzak bir organda metastaz gelişebilir. Hastaların yaklaşık %30 unda metastaz gelişebilmektedir. Meme kanseri kemiğe metastaz yaparsa bu kemik kanseri olmaz meme kanserinin kemik tutulumu olur.
Metastaz gelişmesi umutsuzluğu getirmemelidir. Çünkü metastatik evrede dahi olsa güncel bilimsel tedaviler ile tam veya tama yakın uzun süreli yanıtlar almak mümkündür.
Metastatik meme kanseri belirtileri nelerdir?
Metastaz yaptığı bölgeye göre belirti verir;
Kemik metastazı varsa ciddi ve kendini belli eden kemik ağrısı
Beyin metastazı varsa baş ağrısı, baş dönmesi, epilepsi nöbeti, bulantı kusma
Akciğer metastazı genelde belirti vermez verirse de nefes darlığı, öksürük
Karaciğer metastazı genelde belirti vermez ama verirse ağrı, huzursuzluk, sarılık görülebilir.
Metastatik meme kanseri tedavisi
Meme kanseri erken evrede veya metastatik evrede birçok farklı tipte olabileceğinden tedavisi de her hastada farklı olacaktır. Kanser hücrelerinin hormon reseptör durumu, HER2 pozitifliği, metastaz bölgesinin yeri ve metastaz sayısı tedaviyi belirleyci ana etmenlerdir. Mutlaka tıbbi onkoloğunuz ile birlikte tedavi seçeneklerini (cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, endokrin tedavi, immünoterapi,..) konuşun.